Resor

Upplev världen

Drömmer du också om att resa iväg? Bara lämna allt det vardagliga för ett tag, och dra iväg till ett annat land! Att liksom skapa en annan temporär vardag, där du är mer fri och kan vara både mer spontan och mer tillbakalutad än vad du i ditt vardagliga liv och hemmiljö kan vara. Mer enkelt uttryckt: behovet att ta det lite lugnt och även att byta miljö, är något vi alla har lite då och då. Inte bara för att det är skönt att i stunden se något nytt och samla på sig nya intryck och inspiration, utan också för att en resa ju också alltid innebär en hemkomst. Och hemkomsten tenderar ofta att alltid bli oväntat skön, när man varit ute och rest. Detta beror helt enkelt på att man skapat en distans till sin vardagliga lunk, genom att bryta den. Att få syn på det som du ju egentligen vet om att du uppskattar och tycker mycket om, i din vardag, genom att ”vänja av dig” vid den, om så bara för ett tag, det är guld värt. För plötsligt kommer du att uppskatta det du har omkring dig på ett lite nygammalt och alldeles hänförande sätt!

Vi är alla lika olika – världen över

Det finns förstås massvis med fördelar med att se nya platser, förutom att man ser på sin hemmiljö med nya fräscha ögon efteråt. Det är exempelvis lätt att kanske mer eller mindre uttalat tro eller vara övertygad om att alla människor och allas tillvaro fungerar på samma sätt som, åtminstone mer eller mindre, oavsett på vilken plats i världen vi befinner oss. När du reser och upptäcker nya platser då kastas den föreställningen ofta omkull. Allt fungerar verkligen inte på samma sätt överallt. På många sätt är vi människor olika, vi har olika vanor och förutsättningar, sedvänjor och matvanor. På många andra sätt är vi dock väldigt och kanske lite oväntat lika, oavsett var i världen vi befinner oss. Allt detta och mycket mer därtill, är liksom väldigt svårt att upptäcka på egen hand och utan att själv ändra sina perspektiv. Ett sätt att ändra dessa sina perspektiv är alltså att ändra sin position rent geografiskt, och därmed sin ”utsiktspunkt”, det vill säga att helt enkelt resa iväg.
Men vart ska man ta vägen då? Vilka resmål är heta just nu, och är det verkligen dem man bör satsa på eller kanske är det istället läge att testa på något helt annat som inte alls är lika trendigt just nu? Det sistnämnda kanske rentav är mer prisvärt…?