När man står upp mycket, är överviktig, spenderar dagen sittandes, är gravid eller äldre kan blodflödet försämras i benen och de behöver stöd och support. Försämrad blodcirkulation kan också vara ärftligt. Tecken på att man har dålig blodcirkulation är att benen känns svaga och sega eller att de svullnar upp och värker. Blodtrycket ökar och det kommer märkas av i båda benen samt fötterna. Förbättrar man inte blodflödet finns risk för åderbrock, bensår och spindelvener.
För att undvika detta placerar stödstrumporna ett tryck runt ankeln som gradvis minskar desto högre upp på benet strumpan sitter. Trycket på ankeln är för att underlätta för en klaff som sitter i benet så att blodet får en skjuts i rätt riktning. När blodet når hjärtat syresätts det på nytt och kan i sin tur minska svullnaderna.
Användningsområde för kompressionsstrumpor
Kompressionsstrumpor eller stödstrumpor som de också kan kallas används av mycket mer folk än man tror. De är mycket vanliga hos kontorspersonal som har långa dagar sittandes framför sina skrivbord och jobbar non-stop. Spenderar kroppen för många timmar sittandes i samma position leder det till flera olika besvär. Med stödstrumpor går det att förebygga många obehag så som svullna och verkande ben samt dålig blodcirkulation. De håller benen energifyllda och pigga.
6 tecken på att kompressionsstrumpor kan vara för dig
- Äldre
- Långa resor
- Återhämtning efter sport
- Sittande arbete
- Graviditet
- Stående under lång tid på hårda ytor
Kompressionsstrumpor om du är idrottare
Stödstrumpor blir allt vanligare inom idrott. Eftersom det förbättrar träningen och underlättar återhämtningen för idrottsutövare. Under träningen förminskar strumporna muskelvibrationer och lättar på trycket i vaderna. Efter träning så hjälper strumporna med blodflödet genom musklerna och på så sätt reducera träningsvärken.
Hitta rätt kompressionsstrumpor
Det finns olika klassifikationer av kompressionsstrumpor på marknaden. Det går att hitta stödstrumpor på apotek med klassifikation 1 dessa är konstruerade med en lätt kompression. Klass 2 och uppåt måste skrivas ut av läkare och används vid tillfällen som venösa bensår, lymfödembehandling eller vid svåra trötthetssymptom i benen.
Rätt storlek är viktigt så att man inte stryper av blodcirkulationen vid ankel eller knä. Gör storleksmätningen på morgonen eftersom benen svullnar upp under dagen. Måtten ska ta vid ankelns smalaste och vadens bredaste punkter.